Zelf-ontwikkeling en boerenverstand

Enkele oud school lezers hebben geklaagd dat ik de laatste tijd teveel over politiek schrijf en niet meer over zelf-ontwikkeling zoals ik dat in het begin deed. Mijn gedachten over het onderwerp zijn wat geëvolueerd, maar dat is misschien juist een goede reden om erover te schrijven.

Ik dacht vroeger dat zelf-ontwikkeling een kwestie was van de juiste gewoontes aanleren, meer niet. Gewoon je hele dag uitplannen weet je. Ik zag zelf-ontwikkeling als een 10 stappenplan dat je stapje voor stapje moest uitvoeren. Zoals zoveel dingen is dat waar, tot op een bepaalde hoogte. Dichter bij de waarheid is dat leven niet lineair van A naar Z verloopt. Leven is kriskras, soms willekeurig, vaak onvoorspelbaar en praktisch onmogelijk om tot je dood uit te plannen.

demetri-martin_tumblr_lo9k5j8se31qhtggqo1_500

Veel zelf-ontwikkelings gurus verkopen de droom van een gestandaardiseerde transformatie naar succes. Ze praten over ‘dat ene geheim dat alles op zijn plaats doet vallen’ en ‘de 100 ijzeren wetten van het leven’. Ze liegen. Of althans; ze zeggen ook goede dingen, maar hun product is een leugen, want hun product is niet bedoeld om jou te veranderen maar om jouw ego het idee te geven dat je verandert. Het probleem is dat wanneer je ego verandert je definitie van succes ook veranderd en dat hetgene dat je dacht dat je wou eigenlijk helemaal niet was wat je wou. Geen zelf-ontwikkelings guru heeft iets aan een klant die hem niet meer nodig heeft, vandaar dat zoveel zelf-ontwikkelings gurus geen verandering maar validatie verkopen.

Bepaalde fundamenten zijn universeel; zie wat ik hier en daar heb geschreven. Maar je pad naar succes of geluk of hoe je dat ook noemt verschilt van persoon tot persoon en wat geldt voor mijn ego hoeft niet per se voor jouw ego te gelden.

Persoonlijk ben ik de laatste tijd bezig met eerlijk zijn op een zo fijn mogelijke manier. Met mezelf, met anderen. Ik kan niet goed met leugens leven, ze verwarren me en doen me vergeten wat ik belangrijk vind. Ik ben leugenaars uit mijn leven aan het wegsnijden. Ik ben minder actief bezig om alles te controleren en te beïnvloeden; ik neem meer momenten rust om even na te denken over wat zich voor mijn ogen afspeelt en hoe ik daar het beste mee om kan gaan. Ik leer dat je niet bang moet zijn om te vechten; conflict hoort net als zen bij het leven (yin en yang). Ik leer ook dat je je gevechten uit moet kiezen — je moet niet wild om je heen gaan slaan. Tenslotte leer ik dat je niet altijd meer moet willen; soms is het goed zo.

1 thought on “Zelf-ontwikkeling en boerenverstand

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.