Waarom ik geen wit-nationalist ben

Ik ga hier geen territorium betreden dat niet al eerder is betreden. Maar ik doe het graag even in eigen woorden.

Hitler is slecht.
Hitler was een witte nationalist.
Witte nationalisten zijn slecht.

Dit is het soort syllogisme dat de gevoelens omtrent fascisme wel samenvat. Het is echter niet het soort syllogisme dat op deze blog niet veel zoden aan de dijk zet. Net als Moldbug ben ik niet bepaald allergisch voor wit-nationalistisch gedachtegoed. Maar eveneens als Moldbug ben ik geen wit-nationalist.

De reden dat ik niet allergisch ben voor nazis is dat ze biologisch gesproken een prima punt hebben. Neem een neonazi meme: 1488. 1488 is tribale signalering. De 14 in 1488 slaat op de ’14 woorden’: “We must secure the existence of our people and a future for white children.” Ik vind dat een best reëel motto. Blanken hebben wereldwijd nog nooit onder zoveel druk gestaan. Immigratie, geboortestatistieken en demografieën zijn allen onheilspellend. ‘White genocide’ is een over-dramatiserende meme maar zeker niet zonder waarheid. De media hebben het hier niet over, integendeel: ze staan erbij en ze kijken ernaar. Dus dat gedeelte snap ik wel.

Het tweede deel van de meme -88- slaat op de 8e letter van het alfabet aka HH aka Heil Hitler. Daar heb ik niet zoveel mee. Het is grappig omdat het counter-cultureel is, maar Hitler is geen leider waar ik veel respect voor heb. De man had een schroefje los. Dit brengt ons ook bij mijn belangrijkste reden om wit-nationalisme af te wijzen: de doelen van wit-nationalisme zijn niet wat ze lijken.

De kern van wit-nationalistisch gedachtegoed is dat blanken, het superieure ras dat ze zijn, samen horen te staan tegen de duistere wereld die hen omringt. Alle blanken? Ja ALLE blanken. Als alle blanken zo superieur zijn als ze samenwerken, waarom hebben ze dat dan niet allang gedaan? Tsja.

Het probleem van wit-nationalistisch gedachtegoed is dat blanken, net als elk ander ras in Darwin’s boeken, niet uniform zijn. Er is harde intercompetitie tussen blanken. En daarmee komt ook tegelijkertijd het ware doel van fascisme tevoorschijn: Vaisja’s (blanke onderklasse) proberen de Brahmins (intellectuele bovenklasse) voor hun karretje te spannen ten koste van de Dalits (onder-onderklasse). Het is de zoveelste samenzwering van partijen om macht.

Een andere manier om er tegenaan te kijken is om wit-supremacisten te vergelijken met andere bewegingen die macht willen puur vanwege hun status als bedreigde groep:

  • Men’s Right Activists
  • Feministen
  • Black Lives Matter

Ik kan me in geen enkele ideologie van deze bewegingen vinden. Eveneens kan ik mij niet in de ideologie van wit-nationalistisch gedachtegoed vinden. Daarom ben ik geen wit-nationalist.

1 thought on “Waarom ik geen wit-nationalist ben

  1. It’s never been clear (to me at least) that there is an official meaning to the 88. The HH trope is the most common interpretation, but wikipedia seems to think that the 88 refers to the 88 words:

    What we must fight for is to safeguard the existence and reproduction of our race and our people, the sustenance of our children and the purity of our blood, the freedom and independence of the fatherland, so that our people may mature for the fulfillment of the mission allotted it by the creator of the universe. Every thought and every idea, every doctrine and all knowledge, must serve this purpose. And everything must be examined from this point of view and used or rejected according to its utility.

    Which is about the most concise statement of a totalizing (and false) ideology I’ve ever seen. No genuine reactionary should accept the “HH” or the 88 words. They are, by a wide margin, insufficiently rightist.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.