Vaishyas en Brahmins

varnasystem

Ok, iets schrijven….

Het is publiek geheim dat niemand geïnteresseerd is in de angst, luiheid, kommer en kwel achter de artiest. Fresku is niet voor niets sinds Gino Pietermaai over z’n hoogtepunt heen.

Kop op jongen, even serieus…

Een ideale samenleving heeft een zo laag mogelijke tijds-preferentie, wat zoveel betekent als dat de samenleving duurzaam is. Inherent aan een duurzame samenleving is orde zoals die in het Indische caste-systeem. Men kent zijn plek, men weet wat van hem/haar verwacht wordt. Op het moment dat men dat niet meer weet vallen pilaren van de samenleving weg – als vuistregel is verandering schadelijk voor de mens. Tegelijkertijd is verandering moeilijk tegen te houden en bovendien lang niet altijd wenselijk. Mens laat zich moeilijk in een hokje passen. Wie zijn wij om de fantasie van de mens klein te houden?

Nou, wij zijn Brahmins. Wij beweren de ultieme eindfantasie van de menselijke samenleving in gedachten te hebben. Wij beweren een bouwplaat te hebben voor de menselijke samenleving in dezelfde zin dat Apple een bouwplaat heeft voor de Macbook. Zo is immers de rol van de Brahmin: wij zijn de spirituele caste, de caste die richting geeft aan andere castes middels geloofsbelijdenis. Noem ons zoals je wilt; shamans, priesters, dominees, profeten of tovenaars, het resultaat is hetzelfde. We leven in onze eigen wereld; een abstracte wereld, eentje waarin aan alles wordt getwijfeld maar waarin tegelijkertijd alles zijn eigen plaats heeft. Als dat paradoxaal klinkt – mooi.

Elke Yin heeft zijn Yang en dat geldt ook voor Brahmins. Het is waar dat alles voorbij gaat (abstract), maar het is net zo goed waar dat een huis staat als een huis (concreet). Tegenover de denkers staan de doeners, die ik hier voor het gemak samenvat als de Vaishyas. Vaishyas zijn doeners – zij willen bouwen, werken, bezig zijn! Zij zijn pas tevreden als het vuil onder hun nagels uitpuilt en het zweet hen in de ogen druppelt. Zij hebben geen tijd voor zweverige denkerij, zij zien er het nut niet van in. Vertel ze liever iets praktisch, iets waar ze wat aan hebben.

Onder zelfverzekerde Brahmins is het publiek geheim dat een Vaisya ondanks al z’n protesten een volgeling van de Brahmin is. Een Vaisya die Brahmins afzweert opereert als Michael Corleone in the Godfather – hij is een machtige zelfgemaakte man, maar eenzaam en verdwaald van binnen. Een niet-sociopatische Vaisya bereikt onvermijdelijk het punt waarop hij zich gaat afvragen WAT hij nou met z’n succes wilt doen. ‘Ok, ik ben rijk. Wat nu?’ Het is op dit punt dat hij naar de dominante Brahmins in de samenleving keert, op dit moment de progressieven. Zie de min of meer mislukte miljarden filantropie van Bill Gates en Mark Zuckerberg. Ironisch: in hun geldgesmijt zien de Brahmin hun eigen status gevalideerd.

Nu, het laatste en belangrijkste punt van deze post is het volgende: net zo goed als dat Vaisyas Brahmins volgen, volgen Brahmins Vaisyas. Yin en Yang. We kunnen zeggen dat uiteindelijk slechts God bestaat (abstract), maar we kunnen net zo goed zeggen dat uiteindelijk slechts Gnon bestaat (concreet). Het enige dat telt, dat Echt is, is datgene dat we met onze handen kunnen voelen. Een goede denker bereikt onvermijdelijk het punt waarop hij is uitgedacht en waarop hij zich gaat afvragen WAT hij nou met z’n succes wilt doen. ‘Ok, ik snap het grote plaatje. Wat nu?’ Alleen de Vaisyas weten dat…

Ik geloof dat George RR Martin een keer schreef over de jongen die jarenlang alleen maar boeken las en op zichzelf was. Op een dag sloeg hij z’n laatste boek dicht en werd hij soldaat. Zelfde verhaal.

1 thought on “Vaishyas en Brahmins

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.