De INTJ Leven

INTJ

Ik was een tijdlang geboeid door Myers-Briggs, een psychologisch model om de persoonlijkheden van mensen te classificeren. Myers-Briggs deelt mensen in op basis van 4 paren van karaktertrekken:

– Introversie vs Extroversie
– iNtuïtie vs Sensitiviteit
– Thinking vs Feeling
– Perception vs Judging

Een combinatie van deze trekken maakt je dominante persoonlijkheid op. Voorzover ik het begrijp is het vooral de specifieke interactie tussen die trekken die belangrijk is. Neem vooral zelf online een test af als je benieuwd bent.

Overall was ik teleurgesteld door MB. Ja, het systeem is een stuk accurater dan wat Barnum over je persoonlijkheid zou zeggen, maar de meerderheid van de mensen passen niet goed in één van de 16 persoonlijkheidstypes. Voor overall betrouwbaarheid is the Big 5 toch beter.

Toch kan je sommige mensen met MB bijzonder accuraat classificeren. Ik ken een aantal mensen die ik zonder twijfel in een MB-hokje kan stoppen: ENFJ, INTP en ESTP, om maar wat te noemen. Bovenal is er een hokje waar ik mezelf helder als laptoplicht in kan stoppen: INTJ.

Er zijn blijkbaar veel MB-fanaten die zichzelf zien als INTJ. Heel vaak hebben ze het mis – er zijn erg weinig INTJ’s. Online ken ik eigenlijk alleen Nick Krauser als een Bona fide INTJ. En natuurlijk mijzelf. Waarom weet ik dat zo zeker? Omdat een INTJ van jongs af aan op gespannen voet staat met de samenleving om hen heen. Een INTJ leeft in een eigen wereld van eindeloze mogelijkheden welke maakt dat ik constant aan de buitenwereld vraag: ‘waarom?’ De buitenwereld ergert zich hieraan en laat mij dit weten door  te antwoorden: ‘daarom.’ Voor een INTJ is alles in het leven een abstracte puzzel die opgelost dient te worden, op wat voor manier dan ook. Voor anderen stel ik teveel vragen en kan ik mij beter aan de regels houden.

Te vaag? Ok, concreter voorbeeld.

Stel, we staan in een nachtclub. De speakers pompen luide dansmuziek, felgekleurde lichten weerkaatsen van discoballen en vernevelende rook wordt de ruimte in gespoten. In zo’n omgeving is mijn gedachtenstroom een beetje als volgt: ‘Wat doe ik hier? God m’n oren gaan hier morgenochtend van suizen. Had ik maar een boek meegenomen. Hebben deze mensen hier echt plezier? Ja blijkbaar wel. De bartender heeft het in ieder geval naar zijn zin. Zal wel geen tekort aan poes hebben. Maar beter nog om zijn baas te zijn. Hoewel ik vraag me af op dat op de lange termijn lucratief is. Veel nachtclubs gaan failliet. Je bent even populair en dan weer niet. Hoe zou je hip kunnen blijven als nachtclub? Misschien doe je dat niet, misschien is het hele punt wel om je club failliet te laten gaan om vervolgens als een alcoholverslaafde feniks onder een nieuwe naam een doorstart te maken. Wat nou als… HEH WAT ZEG JE IK VERSTA JE NIET.’

Met andere woorden, de nachtclub is niet de omgeving waarin de INTJ van nature floreert. Tenzij hij de eigenaar is van gezegde club.

 

2 thoughts on “De INTJ Leven

  1. Man, dat voorbeeld van die nachtclub is zo herkenbaar. Ik test altijd INTJ maar je hebt gelijk, INTJ lijkt haast soms wel een soort van status signaling in de NRx kringen. ‘Kijk mij eens de deep thinker uithangen’.

    Mijn motto is een beetje dat van de Maverick Philosopher: Study everything, join nothing. Ik kan met een idee spelen zonder het te onderschrijven, en daar hebben de meeste mensen moeite mee. Als ik over dingen van Moldbug begin, kijken sommige mensen naar me alsof ik Hitler reincarnated ben.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.