Delusies van moderniteit

Fight Club is profetischer dan Chuck Palahniuk ooit had kunnen voorspellen – het is meer dan de stem van 1 generatie mannen, het is de schreeuw van de gehele moderniteit.

Zoals Freud al zei, het is een cruciale eis van beschaving om de destructieve driften in mens te onderdrukken. Als man geen reden heeft om zich aan de regels van de samenleving te houden dan zal die samenleving uit elkaar vallen. De ideale methode om dat te bereiken is sublimatie: de kanalisering van maatschappelijk ongeaccepteerde driften in productieve activiteiten. Moderniteit geeft die opties, maar bedelft ze onder een berg stierensjit. We worden geacht naar school te gaan, naar universiteit te gaan, carriere te maken, vrouwen te knallen, huisje boompje beestje, etcetera etcetera. We moeten succesvol zijn, maar succesvol zoals gedefineerd door een massa-consumptie maatschappij die drijft op oppervlakkige leugens en bedrog. Onze ‘rolmodellen’ zijn sterren, miljonairs en modellen. Maar bereik die status en er zijn nieuwe rolmodellen! SUPERsterren, BILjonairs, SUPERmodellen! ‘HET IS NOOIT GENOEG’ zou het credo van moderniteit kunnen zijn.
Moderniteit stopt ons in een mentaal keurslijf waar we niet uit kunnen komen zonder de fundamenten van moderniteit te verwerpen.

Traditioneel geven we de media hier volledig de schuld van en daar zit waarheid in, alleen zit het probleem dieper. Wij zijn de media; het is niet alsof de journalisten in een paralelle wereld leven waarin ze compleet losstaan van het dagelijkse leven. Journalisten zijn mensen als jij en ik, mensen met een familie, een baan en verantwoordelijkheden. De enige eis die hun wordt gesteld is om geld te verdienen. Hen wordt geacht artikelen te schrijven die worden gelezen, die de interesse van lezers trekken. Het is dus niet zo dat journalisten in een ivoren toren bedenken hoe ze het volk nu weer gaan verneuken, eerder dat journalisten de bestaande emoties van het volk terugreflecteren en versterken. Zie ook het succes van de Telegraaf.

Met andere woorden, de schuld ligt niet exclusief bij de media. We zijn hier allen deel van, ieder van ons draagt een zandkorrel aan verantwoordelijkheid.

Wat te doen met deze zandkorrel?

Verwerp moderniteit, bouw een nieuw model. ‘Postmoderniteit’ is helaas al geclaimd door misleide academici die moderniteit een andere naam geven en doen alsof ze iets nieuws hebben bedacht. Gelukkig is ‘neoreactionisme’ helemaal vrij. En neoreactionairen zitten propvol ideeen over alternatieven voor modernisme. Voor vandaag deze quote van Free Northerner:

“You don’t have to be special, it’s impossible for everyone to be. You don’t have to save the world, you can’t. Some people are called to do great things, most aren’t. You can do average things and still have a meaningful, impactful life. You don’t have to save the world, be the best, or become a super alpha male, instead, focus on something meaningful you can do and do what you can where you are.”

Tending Your Garden

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.