Educatie voor een nieuwe Elite

Schoolklas19473

Achter de schermen wordt semi-hard gewerkt aan een vervanging voor deze kreppie format van een blog. Ik kan nog niks weggeven(!), behalve dat één van de ondertitels die ik overwoog de titel van deze blogpost is: educatie voor een nieuwe elite. Hoogstwaarschijnlijk wordt dit niet de uiteindelijke ondertitel, edoch valt hier genoeg over te zeggen om er op zijn minst een blogpost aan te wijden.

Hoezo educatie voor een nieuwe elite? Wat is mis met de oude educatie voor de elite?

Overall is ons educatiesysteem een gesystematiseerde clusterfuck. In ieder geval voorzoverre de intentie van educatie is om mensen voor zichzelf te leren denken: studenten met een universitair diploma zijn geenszins indivuele denkers. Integendeel, hedendaagse studenten zijn VCR recorders die klakkeloos de tape naspelen die de professor ze heeft gegeven. Het is treurig hoe nauwkeurig de mening van de hedendaagse ‘vrijdenkende student’ tot in de puntjes te voorspellen is.

De massaproductie van onze educatie is niet per se slecht. Misschien is ons educatiesysteem een heel goed massaproduct? Misschien overschatten we de waarde van individueel denken en gaat er aan het einde van de dag weinig boven een degelijke indoctrinatie middels de schoolbanken? Sterker nog: is het punt van educatie niet gewoon indoctrinatie? Dit zijn allemaal valide punten, maar we kunnen wel degelijk een aantal cruciale problemen met de huidige educatie aankaarten.

Het meest in het oog springende punt is dat huidige educatie voor de elite tegen de elite werkt. Universiteiten zijn van oudsher plekken waar de elite bijeenkomt en leert over de werking van de samenleving alsmede de rol van de elite daarin. Privé-universiteiten waren prestigieus precies omdat niet iedereen erin kwam; het waren als feestjes waar je een uitnodiging voor moest krijgen. De aristocratie hield zichzelf in stand door haar eigen stand te onderwijzen en onderlinge netwerken te creeëren. Hedendaagse educatie werkt echter precies het tegenovergesteld: niet de elite maar de massa wordt omhoog gehemeld. Het is slachtoffer politiek op alle fronten; de onderdrukte vrouw, de onderdrukte minderheden, de onderdrukte travestieten, de onderdrukte armen… De elite wordt daarentegen weggezet als een groep uitzuigers die maar beter z’n privilege incheckt! Groepen die elite signalen afgeven, zoals ‘kakkers’, verliezen landelijk hun ideologische idealen – voorlopig teren ze nog puur op de status die ‘elite’ met zich meebrengt, maar status zonder verantwoording kan niet lang duren. Deze elite zal vallen onder het huidige educatiesysteem.

Er zijn echter nog weinig tot geen alternatieven op dit moment. Moldbug –wie anders- was de eerste die met het idee van de Antiversiteit op de proppen kwam: een opleidingsinstituut dat met de bulldozer van waarheid over de leugens van de universiteit heen walst. Maar dit is iets voor de toekomst en bestaat vandaag de dag alleen nog in wat oude boeken en losse blogs, zoals degene die u nu leest.

Voor nu moeten we het hiermee doen. Dat is prima. Een reis van 1000 mijl begint met de eerste stap. Beschouw dit als zo’n stap. Hier leren we opnieuw en ditmaal goed te denken.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.