Alles en Niks

Ik heb iedere dag op zijn minst 1 goed idee voor deze blog. Het probleem met inspiratie is alleen dat het in het moment briljant voelt en dat het een uur later alweer een halfslachtig kutidee lijkt. Belangrijk dus om direct met je ingevingen aan de slag te gaan, anders komt er niks van. Uitstel afstel enzo.

Tegelijkertijd maakt het mij niet bijzonder veel uit waar ik over schrijf. Ik kan over alles en niks schrijven, beiden onderwerpen waar ik boeken of aforismes over kan schrijven. Het kan me niks bommen. Wil je het hebben over alfa? Sure, we hebben het over alfa. Kijk Casablanca, Humphrey Bogart is Alfa.

Casablanca is overigens gave film.

Volgende onderwerp: de langzame ondergang van de Westerse samenleving. Voor de meeste Nederlanders nu nog volledig buiten hun realiteit, maar dat zal niet voor eeuwig zijn. Laat ze voor nu content zijn om te klagen over Sinterklaas, de regering en Griekenland. Geef het volk iets om zich mee bezig te houden – brood & spelen, de Romeinen wisten het al. Ondertussen houden hen die het interesseert zich bezig met een geloofssysteem dat een betere representatie van de realiteit geeft. Deze man geeft een sterk voorbeeld. Interessante punten om over na te denken:

  • Communisme, niet fascisme is het grootste kwaad van de 21e eeuw.
  • Darwinisme leidt tot een aantal onvermijdelijke conclusies; beter leer je mensen de principes van darwinisme aan en laat je ze zelf de conclusies trekken.
  • Marie Curie heeft totaal onverdiend de nobel prijs gewonnen.

Dit laatste punt is interessant dus dit wordt ons laatste onderwerp. Jim schrijft:

“We cannot resume scientific progress until every child is taught to laugh at Marie Curie getting two Nobel prizes for being on a team that made a discovery that would have been unlikely to get one Nobel had the team been all male, nor can we resume the conquest of space till every child is taught to laugh cruelly at Amelia Earhart.”

De voorspelbare reactie van haters is dat Jim een verzuurde sexist is die niet weet waar hij het over heeft. De simpelste counter hiertegen is: beste hater, kan jij mij dan wel over het werk van Marie Curie vertellen en waarom dat nobelprijswaardig is? Ik dacht het al niet. Dit betekent niet dat Jim per definitie gelijk heeft, maar het moet je al wel vraagtekens doen zetten bij het narratief dat je bijzonder klakkeloos napraat.

Uiteindelijk komt het erop neer welke mensen we de status van profeten toedienen, aka welke mensen we vertrouwen en welke niet. Ik vertrouw Jim in deze kwestie – hij komt mij als intimiderend slim over.

Goed hebben we nog een laatste onderwerp? Nee. Het laatste onderwerp is dat ik ga douchen. Ik stink.

1 thought on “Alles en Niks

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.