De wereld is aan het doordraaien maar bij AlfaNL serveren we elke week nog waarheid

communist lgbt

Het zal je misschien niet verbazen maar ik ben niet zo’n nieuwsvolger. Toch komt er eens in de zoveel tijd een NOS-item voorbij dat te sappig is om te negeren. Zo ook nu: homohuwelijk in de VS gelegaliseerd. Vanzelfsprekend heeft elke sociaal bewuste persoon op facebook z’n profielfoto aangepast. Interessant hoe dezelfde site die gehaat wordt om privacyschending hier het vehikel voor onze morele superioriteit is.

Dit nieuws is natuurlijk niet nieuw: Ctulhu zwemt doodeenvoudig verder naar links

Ben je vóór of tegen homohuwelijk?
De media geeft je nooit een keuze. Wat de media je wel geeft is de illusie van keuze. Ben je voor of tegen wapenbezit? Voor vrijheid over eigen buik of tegen babymoord? Voor sinterklaas of tegen racisme? Heb je een kant gekozen? Ben je al argumenten voor je keuze aan het bedenken? Te laat, je hebt verloren. Het punt van de media is niet of je vóór of tégen bent, het punt is dat zij het narratief bepalen waarin je denkt.

Met homohuwelijk zijn we echter nog weer verder: Ctulhu is bijzonder ver naar links gezwommen. Je hebt niet eens de illusie van een keuze, de keuze is al voor je genomen. Iedereen is uitdrukkelijk vóór het homohuwelijk, zoals iedereen na de bevrijding van Nederland een verzetsstrijder bleek te zijn. Ik kan allang geen rationele discussie over de pros en cons van het homohuwelijk met je voeren. Jouw mening is voor jou al uitgezocht. Jouw mening vertegenwoordigt allang de waarheid niet meer; je mening vertegenwoordigt het systeem.

Waarheid duurt het langst
Een ongemakkelijk feit van mensen is dat we niet primair geïnteresseerd zijn in de waarheid. Dat is geen persoonlijk verwijt, het is een logische constatering van feiten. Als we daadwerkelijk zijn gebouwd in God’s evenbeeld dan is God geen rationele waarheidszoeker maar eerder een manifestatie van dezelfde evolutionaire driften die Darwin omschreef: een levenskracht die als primair doel heeft om te overleven en te reproduceren, een om zich heen grijpende zwarte massa die de omgeving assimileert voor eigen doeleinden. ‘Waarheid’ is alleen relevant in voor zoverre het ons helpt bij overleven/reproduceren. Vandaar dat de geschiedenis van waarheid doorspekt is met conflict: als er één rode draad is door elke academische discipline dan is het wel dat wetenschappers ruzie maakten. Het narcistische ego staat altijd voorop.

Tot zover de constatering van de feiten. Wat hiermee te doen? Waarom schrijven over waarheid als mensen hier niet in geïnteresseerd zouden zijn? Precies om bovenstaande reden: omdat waarheid jou helpt. Het is niet fijn zoals het niet fijn is om een bitter medicijn te slikken. Maar je wordt er wel beter van. In evolutionaire termen verwerf je een voordeel ten opzichte van je omgeving.

Mijn hoop is dat je hier dingen waar je het niet altijd mee eens bent, of dingen waar je ego tegen reageert, maar dit is ok. Niemand veroordeelt je hier. Dat is de potentiële kracht van het internet: een digitaal bewustzijn waarin we het narcisme van je ego counteren. Wil je met je ego denken dan ga je maar lekker commenten op youtube. Wil je je ego afsterven en je ziel voeden, kom vooral nog een keertje terug.

Kortom: De wereld is aan het doordraaien maar bij AlfaNL serveren we elke week nog waarheid.

2 thoughts on “De wereld is aan het doordraaien maar bij AlfaNL serveren we elke week nog waarheid

  1. Ha, geserveerde waarheid! Zoals Thrasymachus zei na afloop van zijn redevoering: “Let this be your banquet, Socrates, at the feast of Bendis.”

    Ja, dat homohuwelijk… Een medestudent heeft de moeite genomen om de juridische redevoeringen door te lezen (inclusief dissenters’ opinions). Volgens hem kwam het erop neer dat de dissenters verwezen naar de grondwet (die niet verbiedt om het huwelijk te definieren als zijnde tussen man en vrouw), terwijl de majority opinion argumenteerde op basis van grondrechten (als twee volwassen mensen niet met elkaar mogen trouwen, worden ze geschaad in hun waardigheid).

    Wat mij vooral opviel, was het feit dat zelfs het Witte Huis in regenboogkleuren was gehuld die dag. Kun jij je een rechtszaak herinneren die ooit zulke forse symbolische steun heeft gekregen vanuit de politiek? Zeker als je bedenkt dat nog veel Amerikanen tegen zijn en de uiteindelijke beslissing met 5-4 is aangenomen, zou je van de politiek toch wat meer voorzichtigheid en distantie verwachten. Is dit echte vreugde, is het iets ‘beschaafds’ zoals iemand gelukwensen op zijn verjaardag, of is het gloating richting de tegenstanders?

    Maar wat een ondeugende opmerking, dat God een wezen van evolutionaire drift zou zijn. Ik weet niet of je het beeld van God in de mens zo eenduidig kunt terugprojecteren. In de klassieke interpretatie is het beeld van God betrokken op de vermogens om na te denken en dingen te willen; de concrete manier waarop die vermogens door ons worden gebruikt, wordt minstens evenzeer gekenmerkt door de zonde als door ‘godaardigheid’.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.