Narratieven en de Hero’s Journey

storytelling

 

Les 1 van verkopen: je verkoopt geen goede cijfers, je verkoopt goede emoties.

De academische wereld heeft deze les in al z’n onderzoek nog niet ontdekt. Geen wonder dat de academische wereld stuk aan het lopen is – alle professoren lopen elkaar te ellebogen om de grootste publicatie, maar op het moment dat ze dat toegeven erkennen ze tegenover de wereld dat ook zij emotionele wezens zijn, gemotiveerd door roem, geld & macht. Goed, W.F. Hermans had het allang gezien natuurlijk.

Wat zijn emoties? Jaloezie, boosheid, liefde, geilheid, blijdschap, verveling, enthousiasme, afgunst, haat, agressie, verwondering, ga zo maar door. Dat zijn de individuele componenten van emoties. Maar emoties leven nooit in een vacuum – ze maken altijd deel uit van een groter verhaal. Zet een aflevering van Onderweg naar Morgen op en je begrijpt wat ik bedoel: we voelen alleen echte emoties als ze in een overkoepelend verhaal zijn gegoten. Dit verhaal is het Narratief.

Er bestaan belachelijk veel narratieven in de wereld. Als ik jou vraag mij over jezelf te vertellen dan geef je mij een narratief. Op werk lopen allerlei narratieven door elkaar. Culturen zijn doorspekt van mythes, geruchten, verhalen & legendes – allemaal narratieven. Nu zijn er een aantal dingen die we over narratieven kunnen zeggen. In de eerste plaats: ze delen bepaalde trekken. Elk narratief vertelt een emotioneel verhaal, en de beste narratieven zijn degene die diepe emotionele snaren raken – dit zijn de verhalen die het beste door geschiedenis worden herdacht. Denk aan sprookjesachtig Sneeuwwitje of het Indische Ramayana. Of meer hedendaags: Harry Potter of Game of Thrones.

Nu zijn al deze verhalen verschillend aan de oppervlakte. Maar zodra we dieper kijken komen bepaalde patronen overal naar voren: elk narratief volgt een bepaald pad, een reis. “De heldenreis”:

Het is fascinerend hoe wijd toepasbaar de Hero’s Journey is. zelfs de grote profeten (Jezus / Buddha / Mohammed) komen niet onder het patroon van de Hero’s journey uit: ze verlieten hun thuisstad, ondergingen beproevingen & bereikten verlichting.

Het grootste deel van de lol zit er natuurlijk in om van narratieven te genieten – goede verhalen zijn gewoon leuk. We zijn emotionele wezens en dat vinden we meestal wel prima. Maar tegelijkertijd is het goed om soms even stil te staan bij een narratief. Bedenk: er is altijd iemand die je het narratief vertelt. Wie is deze verteller? Wat is zijn doel? Hoe betrouwbaar is zijn narratief? In de film the Matrix waren het de robots die de ingeplugde mensen hun narratief gaven…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.