Via Negativa

self development

Zelf-ontwikkeling is deel van het pad van elke zichzelf respecterende man.

Zo simpel is het.

Een man die zijn eigen zelf-ontwikkeling niet serieus neemt is een man die in mijn ogen direct respect verliest. Je verandert altijd tijdens je leven, ofwel in de positieve zin ofwel in de negatieve. Vind je zelf-ontwikkeling iets voor losers? Dan is de kans groot dat je een gemiddeld schaap met een krab mentaliteit bent.

Toch is zelf-ontwikkeling in de praktijk niet zo recht toe recht aan als het zou moeten zijn. 1 blik op de zelf-ontwikkelingsindustrie leert ons dat voor een industrie waar miljarden euros (!!) in omgaan de resultaten nogal… Dubieus zijn. Het smerige geheim van de industrie is dat het overgrote deel van de klanten nooit actie ondernemen of na enkele weken alweer inkakken met hun goede voornemens. Zelf-ontwikkeling is voor veel mensen niet meer dan een label dat ze gebruiken om zichzelf goed te voelen zonder dat dit ook maar enige relatie heeft met de werkelijkheid. En voorspelbaar genoeg laten de ‘gurus’ die hier hard op binnencashen deze mensen maar al te graag in hun waan leven.

Hier bij AlfaNL zijn we geïnteresseerd in concrete zelf-ontwikkeling – niet degene waar je al je vrienden enthousiast over vertelt, maar het soort dat zodanig van je afstraalt dat je vrienden er vanzelf over beginnen. The game is to be sold, not told.

Voor al mijn toekomstige posts over dit onderwerp geef ik voor de duidelijkheid deze disclaimer: zelf-ontwikkeling is een persoonlijk pad dat voor iedereen anders is. Jouw ervaring zal anders zijn dan de mijne en in die zin zal niks van wat ik hier zeg altijd 100% waar zijn voor jou. Een goed ontwikkelde man is van een mijl afstand te herkennen, maar geen 2 mannen hebben exact hetzelfde pad gevolgd.

Tegelijkertijd zijn er bepaalde fundamenten die voor iedereen gelden. Het fundament der fundament? Zelf-ontwikkeling is de beste versie van jezelf zijn. Corollary: doorzettingsvermogen is de belangrijkste eigenschap van goede zelf-ontwikkeling.

Nu heb ik eerder al gezegd dat een man het resultaat is van zijn persoonlijke actie – zijn verslavingen. Ik wil dat in deze post uitbreiden met een idee van Nassim Taleb: Via Negativa.

Voor de mensen die nog nooit van de man hebben gehoord: Taleb is de bedenker van ‘black swans’ (leven is inherent choatisch), hij komt prominent in Malcolm Gladwell’s boeken voor en zijn eigen boek ‘Antifragiliteit’ zit in m’n top 3 favoriete boeken aller tijden. Via Negativa komt ook uit dit boek:

“The entire idea of *via negativa* is that *omission* [avoidance of harm, removal of drugs, corn syrup, cigarettes, gluten, carbs (by fasting), gym instructors, tail risks, etc.] does not have side effects and branching chains of unintended consequences -hence robust. But big corporations [evil pharma, pepsi] and consultants cannot make money from removing; they only benefit from adding.”
– Nassim Taleb

Via negativa komt neer op de volgende vuistregel: als je twijfelt over de positieve invloed van *iets* in je leven dan kan je het beter loslaten. Twijfel je aan het nut van je medicijnen? Stop ermee. Twijfel je aan het nut van tv? Stop ermee. Twijfel je aan het nut van al je spullen? Stop ermee. Twijfel je aan het nut van sommige ‘vrienden’? Weg ermee. Snijd negatieve zaken volledig weg uit je leven. Heel veel shit die je denkt nodig te hebben heb je helemaal niet nodig.

De -begrijpelijke- neiging van de meeste mensen is echter om het tegenovergestelde te doen. “Ik moet afvallen? Oh gelukkig heeft Tellsell net de Ab King Pro 2, ik koop het! Oh en die blender neem ik ook meteen! Ah en dit boek over dieeten! Oh en dieetpillen, handig!” Nee. Via Negativa – houd het simpel; kies 1 idee en voer dat consistent door.

Voor je het weet heb je 2x zoveel ruimte en 3x zoveel vrije tijd. Daar doen we het voor.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.