Cultuur oorlog

blauwe piet

Wat heeft de mediashitstorm rond RSD met de mediashitstorm rond zwarte piet te maken?

Beiden zijn emotionele triggers die goed verkopen; middelstroom media smult van onderwerpen die zoveel mogelijk mensen raken. Nieuws waar niemand het over heeft is geen nieuws. Maar dat is nog geen echt antwoord op onze vraag. Wááróm zijn dit zulke emotionele triggers? Waarom nu? Het sinterklaas feest bestaat meer dan 100 jaar, professionele vrouwenverleiders bestaan al sinds Casanova . Dit is niks nieuws onder de zon, toch halen deze onderwerpen krantenkoppen over de hele Westerse wereld.

Politieke Ideologie 101
Het antwoord is een politiek antwoord. Politiek is niet de focus van mijn blog, maar dit is zodanig belangrijk dat ik er toch wat tijd aan besteed.

Wat is politiek? Politiek is niks anders dan het spelletje van machtsverdeling. Politieke spelletjes spelen zich af in vriendengroepen, in relaties, in families en in de bekendste manifestatie: in regeringen, die als soeverein de hoogste vorm van macht zijn. Politiek kan leuk zijn, maar met genoeg macht als prijs wordt het vaak smerig, trouw aan onze animalistische natuur. Niet dat we niet van deze spelletjes genieten – zie game of thrones.

Hoewel macht een doel op zich kan zijn is macht -hopelijk- ook een middel om een doel mee te bereiken. Wat voor een doel? Hopelijk een goed doel. Enter ideologie. Een ideologie is een overtuiging die politieke deelnemers aanstuurt. Je hebt de ideologie van GroenLinks. van VVD. Van PvdA. PVV. Noem maar op. Ideologie is een geloofsovertuiging. Ja, zelfs het pragmatisme van D66 is een geloof.

Nu komen ideologieën in heel veel vormen; klein, groot, diep-geworteld, oppervlakkig, ´ja die ene professor had het hierover en het klonk wel slim´… Misschien kan je met je hippie-buurman geen normaal gesprek voeren over de verkiezingen maar zijn jullie het er beiden over eens dat het gedoogbeleid op de schop moet.

Als een ideologie belangrijk genoeg is krijgt deze z’n eigen naam: communisten / kapitalisten / anarchisten / republikein / democraat / pro-life / pro-choice… Ga zo maar door. Nu, het feit dat we naamkaartjes geven aan ideologieën betekent niet dat we ze allemaal kennen. Er worden wereldwijd elke week nog nieuwe diersoorten ontdekt.

Ctulhu

De Ctulhu onder ideologieën
Dat was de inleiding. Nu over naar het dikke vlees. Laat duidelijk zijn dat wat ik hier ga zeggen een verwaterde versie is van wat veel slimmere lui al hebben gezegd, maar goed. Hoogstwaarschijnlijk heb je nooit van hen gehoord en wel van mij. Hoewel Mencius Moldbug credit verdient als de eerste en meest charismatische denker van ze allemaal.

Er is een grote politieke ideologie aan het groeien. Als het grote monster uit de verhalen van HP Lovecraft rukt de Ctulhu van deze ideologie langzaam op. Sommigen beweren dat deze is gaan bewegen sinds de Amerikaanse burgeroorlog, maar de meesten wijzen de vinger naar de Franse revolutie. Communisme is hieruit voortgesprongen. Feminisme. Hippies. En natuurlijke democratie.

Wat is deze Ctulhu-ideologie?? Moldbug dubt het ‘Unversalisme’. Kort door de bocht is Universalisme het geloof in Gelijkheid. Jij bent gelijk, ik ben gelijk, wij zijn allemaal gelijk. ‘Gelijkheid, vrijheid, broederschap’ zoals onze Franse broeders het al voor ons zeiden. Dit is het dominante geloof van onze samenleving. Als je iets op middelstroom tv wilt zeggen, als je een BN-er wilt zijn of als je op wat voor manier dan ook serieus wilt worden genomen kan je maar beter impliciet aangeven dat je een Universalist bent.

Zwarte piet & RSD
Is Universalisme een goede of een slechte ideologie? In meegaan met Moldbug’s Ctulhu vergelijking geef ik al een beetje mijn mening weg, maar daar zo meer over. Plus het is nogal een complex onderwerp! Voor nu is het tijd om terug te keren naar de introductievraag en deze te beantwoorden – RSD & Zwarte Piet. Ik vermoed dat je wel weet waar we naartoe gaan.

– Zwarte Piet impliceert ongelijkheid tussen Sinterklaas (witte man) en zijn knechten (zwarte mannen). Hoezeer mensen ook weerstand hebben tegen het veranderen van hun culturele gewoontes, het momentum van Ctulhu is groot genoeg om Sinterklaas te tackelen. De status quo zal veranderen.

– Julien Blanc impliceert ongelijkheid tussen mannen en vrouwen. Het idee dat de natuur van vrouwen is om een dominante man te volgen gaat in tegen belangrijke principes van Universalisme – vandaar de feministische outrage.

Dat is dus hoe de zaken ervoor staan. Hoef je je er mee te bemoeien? Nee, voorlopig niet. Maar!

Cultuur oorlog
Een onvermijdelijk gevolg van serieuze politiek is dat al deze abstracte praat vroeg of laat bij jou op de deurstoep komt. Politiek is oorlog en Bush zei het al: “you’re either with us or your against us.” Of in de woorden van Moldbug: “you may not be interested in power, but power is interested in you.”

Tot nu toe hoorden we af en toe wat losse explosies en geknetter van wapens voorbij de horizon, maar met deze 2 media onderwerpen zien we hoe dichtbij Ctulhu al is gekomen.

In de zwarte pieten oorlog meng ik mij verder niet. Ik heb altijd hele fijne herinneringen gehad aan Sinterklaasavond, maar ik begrijp het racistische perspectief wel.

In de man/vrouw oorlog? Ja die neem ik serieus. Hier betekent Universalisme het aanpakken van vermeende ongelijkheid – a.k.a. heterosexuele witte mannen een kopje kleiner maken. Nogmaals, politiek = de verdeling van macht, universalisme = de macht wegnemen van de top en de heterosexuele witte man is nou eenmaal van oudsher het symbool van de top. Vandaar de eindeloze campagne om mannen te beschamen.

Je wilt stoer zijn als James Bond? Je overcompenseert voor je onzekerheid.

Je wilt meerdere vrouwen in je leven? Je ben seksistisch en mysogeen.

Je wilt dominant zijn? Je bent narcistisch en hebt psychologische hulp nodig.

Ik denk niet dat het in NL zo ver is als in de VS, maar ik vrees dat het langzaam die kant op gaat. Ik zie in academische kringen weinig hoop om mij anders te doen denken.

Dat laat je 2 keuzes over:
1. Je worden een mannen-rechten activist. Tsja. Ja als je dat echt wilt, sure, ga ervoor. Maar het heeft iets meelijkwekkends. Plus, Ctulhu heeft veel te veel momentum; daar ga je geen deuk in slaan.
2. Je treft voorbereidingen en richt je leven zo in dat je kan doen wat JIJ wilt, ongeacht de mening van politiek correcte schapen om je heen.

Ik kies optie 2.

Kies jij ook optie 2, dan zit je hier goed. Want over wat optie 2 inhoudt volgen ongetwijfeld nog posts.

2 thoughts on “Cultuur oorlog

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.