State

state boost

Voor de verandering geen filosofische zie-mij-slim-zijn post. Deze keer iets praktisch – iets wat je direct in je leven kan toepassen.

State.

Wat is state?
State is je bewustzijn – de som van hoe je je op een bepaald moment voelt. Iemands state kan depressief zijn, vrolijk, enthousiast, kalm, opgewonden, noem maar op. Nu zijn er 2 grote lessen in deze blogpost en de eerste daarvan is: de meeste mensen hebben praktisch geen controle over hun state. Ze laten zich als losse blaadjes meeblazen op de storm van hun emoties. Compliment van knappe collega gekregen? YEAAAA I feelin’ good baby. Vervolgens afgewezen voor promotie van baas? GVD kutwereld.

De state van de meeste mensen is afhankelijk van externe factoren; lekke band? Sleutels kwijt? Ziek? Slecht eten in een restaurant? Mensen laten hun positieve state door al deze dingen kapot maken – het komt geen moment in ons op dat niet de pijn zelf maar de manier waarop we omgaan met die pijn de sleutel is van een gelukkig leven.

Mensen zijn hierdoor voorspelbaar slecht in het doorvoeren van goede voornemens. Zoals Arnold Schwarzenegger al zei; bij elke nieuwe gewoonte komt een pijnfase kijken. We zijn nou eenmaal ontworpen om angst te voelen als we uit onze comfort zone gaan. En zodra we deze angst ervaren zeggen we maar al te snel: ‘oh, nee, ik voel me hier niet goed bij! Abort abort.’ En we vervallen weer in ons oude gedrag. Erger nog, nu hebben we de teleurstelling van falen te verwerken, wat onze state op de lange termijn alleen maar negatiever maakt!

State control
Je state kan dus zowel je vriend als je vijand zijn. Maar hier komt het grote geheim en tevens de 2 grote les:

Jij kan zelf je state bepalen.

Het idee dat je niks te zeggen hebt over je gevoelens is middelstroom onzin. Jij hebt zelf de touwtjes in handen, jij hebt de macht om je state te sturen. Dit heet state control.

Kijk voordat je verder leest eerst dit filmpje van Tony Robbins. Dit is de krachtigste wijze om state te veranderen die ik ken.

Wat gebeurde er in het filmpje? Een man in het midden van een scheiding ging in een paar minuten van een zwaar depressieve state naar een vrolijke state. Aan zijn externe situatie was niks veranderd; hij lag nog steeds in een scheiding. Maar met behulp van Tony veranderde hij in enkele minuten z’n wereldbeeld!

Deze macht heb jij ook. Het maakt me niet uit hoe crap je je voelt, als je echt wilt kan je altijd je state veranderen. Ik zal niet beweren dat ik een expert op dit gebied ben, maar enkele goede truuks om je state te veranderen:

1. train je Reticular Activation System (RAS). Je RAS is het ´aandacht-systeem’ van je brein; waar gaat je aandacht naar uit, wat negeer je? Angstige mensen trainen hun brein letterlijk om angstig te zijn – een blaffende hond is een potentiële moordmachine, een Marokkaan op de straathoek een potentiële verkrachter.

Gelukkige mensen functioneren heel anders. Ze hebben filters op hun RAS: alles wat hun niet helpt negeren ze eenvoudigweg! Ze hadden de hond niet gehoord, ze hadden de buitenlander niet gezien; ze waren te druk bezig om te genieten van het zonnetje.

2. Zodra je jezelf betrapt op negatieve gedachten doe dan iets onverwachts. Bitchslap jezelf. Trek een rare bek. Lach om hoe dom je bezig bent. (Tony Robbins noemt dit een ‘pattern interrupt’). Ga dan naar stap 3.

3. Als je in een negatieve situatie terecht komt verander deze dan in je hoofd in iets positiefs. Bijvoorbeeld als je een lekke band hebt kan je denken:
“godverdomme een lekke band, moet ik dat weer gaan repareren, helemaal geen zin in.”
of
“Oh een lekke band. Goede gelegenheid om te werken aan m’n fiets-reparatie skills, kan ik ook meteen de ketting smeren!”

Bij welke houding denk je dat je je beter gaat voelen?

Ultieme state
State control is als een spier die je langzaam opbouwt. Als deze spier goed getraind is, dan gebeuren schitterende dingen. Ultieme state is de piek van menselijk functioneren; dit is wat topsporters ervaren tijdens hun beste prestaties, wat kunstenaars voelen als ze hun mooiste kunstwerken maken.

Veel sporters gaan zelfs zo ver om het gevoel van ultieme state te linken aan een lichamelijke beweging, bijvoorbeeld een dansje. Check:

Shit, ik krijg alleen al een state-boost door naar hem te kijken.

1 thought on “State

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.