Doelen van de Alfa II

474836-world_religion2

Een tijd geleden poste ik het eerste deel over de doelen in het leven van de Alfa, aka voor de man die alles uit zijn leven wilt halen. Ik noemde toen 2 doelen:

1. Het biologisch imperatief. Onze genen hebben geen ander doel dan proberen voor eeuwig te leven. Het voelt goed voor ons om de doelen van onze genen na te streven – sex is lekker, verleiden is spannend en een familie bouwen is nobel. Interessant genoeg vervul je op 2 manieren de doeleinden van je genen: r-selected of K-selected. Maar hier in de toekomst meer over. Voor nu is het hebben van kinderen genoeg – zie Genghis Khan, de familie von Trapp en deze vader van 34 kinderen.

2. Het ego imperatief. We hoeven niet naar onze genen te luisteren; we kunnen ook het eeuwige leven voor ons ego najagen. Jezus had geen nakomelingen, maar reken maar dat zijn naam langer voortleeft dan de jouwe. Op hun eigen manieren konden mannen als Caesar, Karel de Grote & Mohammed Ali er ook wat van. Nu hintte ik toen al op een 3e doel. Een spirituel doel. Het schrijven daarover heb ik lopen uitstellen, vooral omdat ik nog moeite heb om dat spirituele doel coherent te verwoorden. Maar fuck it, YOLO.

Spiritualiteit
Mainstream Nederland is een praktisch non-spiritueel land. Ja, we vinden het hip om buddhabeeldjes in onze woonkamer te hebben, maar daarnaast is er weinig ruimte voor spirituele momenten. We zijn er als Westerlingen te nuchter voor – ‘god bestaat niet, heb je niet gezien hoeveel stompzinnige dingen er in de bijbel staan? Duh.’ En dus is de weldenkende Nederlander atheïst. Nietschze zei het al: God is dood. Er is alleen een probleem met atheïsme – atheïsme is een kritiek op geloof zonder dat het zelf een alternatief biedt. Ok, de katholieke god bestaat niet. Wat is er dan wel?

Ahaaa. Nu zijn we bij de grote vragen van het leven aangekomen. Waarom? Waarvoor? Hoezo? Wat is de betekenis? Waar doe ik dit allemaal voor? Wat is the ultimate answer? Wat is überhaupt the ultimate question? Hoezeer we onszelf ook wijs maken dat je hier niet zo moeilijk over moet doen, feit is dat we een antwoord op deze vragen willen waarmee we -letterlijk- kunnen leven. Atheïsme geeft ons dat antwoord niet, dus keren we ons naar de wetenschap toe. Als iets wetenschappelijk onderzocht is moet het wel waar zijn! En zo is op slinkse wijze de wetenschap onze nieuwe kerk geworden.

Maar is dat dan per sé een slecht iets? Ik bedoel, het mag duidelijk zijn dat een boek als the Selfish Gene een stuk accurater is dan de bijbel of de koran? In de concrete wereld ben ik het hiermee eens; de wetenschappelijke methode is verreweg de beste methode om concrete zaken om ons heen te meten. Maar als antwoord op de eerder gestelde vragen schiet wetenschap te kort. Als we ons naar biologie keren als antwoord op de moeilijke vragen komen we bedrogen uit – zoals ik geloof dat de bijna 1 miljoen Nederlanders die anti-depressiva slikken bedrogen uitkomen

Dharma
We hebben dus een 3e doel in ons leven nodig. Dit doel = geloof. Geloof in iets groters, iets hogers, iets heiligers dan onszelf. Dat kan geloof in de traditionele zin van religie zijn. Maar het kan ook geloof zijn in iets anders; geesten, krachten, moeder natuur, etc. Je geloof is uniek in de zin dat jij de enige bent ter wereld die je geloof ooit helemal zal begrijpen. Georganiseerde religie is niks anders dan een (oudsher vrij effectieve) poging om alle mensen in een samenleving een eenstemmig geloof te geven. Waarom is geloof zo belangrijk? Wat is de kern van geloof? Voor deze kern zijn vele woorden die op hetzelfde duiden: je ‘pad’, je ‘higher purpose’, je ‘innerlijke stem’. Socrates noemde het zijn Daimon, Buddhisten noemen het je Dharma en Hinduïsten je Tao.

Uit `King Warrior Magician Lover´: “The main function of the King’s energy is to live according to the Tao, the Dharma, the Word [and the lands will flourish].

Voor het gemak zal ik hier naar refereren als dharma. Je Dharma is je spirituele reden voor het bestaan op deze aarde. Je voelt diep van binnen wanneer je op het pad van je dharma bent; als je toegeeft aan een verslaving voel je dat je ontrouw bent aan je Dharma. Als je bezig bent met iets waar je veel passie voor hebt voel je je Dharma door je lichaam stromen. Wat JOUW Dharma is? Ik weet het niet, ik kan er alleen naar gissen. Jouw Dharma is van jou, alleen jij kan het weten.

Goed, ik hoop dat dit niet te zweverig klinkt. Laat het even bezinken. Laat het me weten als dit te vaag is. En ontspan met dit New Age filmpje.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.