Mijn verslaving = schermstaren

internet addict

Zo. Het hoge woord is eruit. Dat was niet zo moeilijk toch?

Wat is schermstaren? In een notendop: internetverslaving. Achter je pc hangen terwijl je betere dingen te doen hebt. Schermstaren is hersenloos staren naar beelden op het internet waarvan je diep van binnen wel weet dat ze geen waarde toevoegen in je leven.

Ik denk dat internetverslaving een steeds wijdverspreider verslaving is in onze Westerse 21e eeuw. Internetverslaving overwinnen is de uitdaging van onze tijd.

Voor mij neemt schermstaren de vorm aan van:
– eindeloos facebook surfen
– 20x per dag facebook en gmail checken
– eindeloos nutteloze Youtube filmpjes afgaan en thumbnails doorklikken: van gamereviews (die ik nooit speel) naar top10’s (10 MEEST GEWELDDADIGE EXPLOSIES) naar Youtube-entertainers naar andere rotzooi
– porno opzetten
– blogs aflezen die soort van hulpvol zijn maar ook weer niet
– twitterfeeds afgaan, links van semi-interessante artikels en pics doorklikken
– Op slechte dagen ga ik recht door naar 9gag of hugelol
– andere nutteloze shit
– dit allemaal herhalen op m’n smartphone

Zelfs als ik dit schrijf welt er een gevoel van zelfhaat in mij op. Ik mag deze kant van me totaal niet, maar toch is het bij me, al vele jaren. Waarom? Ik gok omdat ik in m’n tienerjaren vluchtte in gamen & internet, waar ik de vrienden & status vond die me offline ontgingen. Op m’n 18e stopte ik met online gamen, maar ik heb sindsdien ontelbare uren op het internet gespendeerd; flashgames, blogs, facebook, youtube, noem maar op. Op een gegeven moment maakt het ‘waarom’ van de verslaving niet meer uit. De verslaving IS er gewoon, punt.

De afgelopen jaren is het al minder geworden. Als je steeds meer positieve gewoontes in je leven inbouwt is het natuurlijk dat die de langzaam de slechtere gewoontes verdringen. Maar de drang naar een nacht achter m’n scherm zitten blijft en telkens als ik denk dat ik er vanaf betrap ik mezelf op een nacht binge-schermstaren. Blergh.

Ik heb genoeg van deze verslaving. Het is na roken, blowen & gamen de laatste grote verslaving in mijn leven, zo niet de grootste. Ik ga er de komende tijd nog een paar keer over posten, deels om mezelf scherp te houden en deels omdat jij misschien wat hebt aan mijn ervaringen met het overwinnen van verslavingen.

Mijn gedachten over internetverslaving:
– Als mensen zijn we informatie-junkies. We willen informatie verorberen, het liefst op zo sappige mogelijke manier. Het internet is een eindeloze bron van informatie, meer informatie dan iemand in 1000 levens kan verwerken.

– In tegenstelling tot drugs is het internet altijd bereikbaar in een handomdraai. Je kan jezelf redelijk goed weghouden bij nicotine, maar met het internet is dat onmogelijk. Ik kan het weten, ik heb een tijdlang m’n smartphone ingeruild voor een nokia 100. Maar we kunnen simpelweg niet meer zonder internet – het heeft teveel voordelen. Dus de Anonieme Alcoholisten aanpak -nooit meer een druppel alcohol- werkt niet met internetverslaving. Je zult een balans moeten vinden.

– Elke dag dat je clean bent zal je drang tot de verslaving slijten, maar hij verdwijnt nooit helemaal. Ik herhaal dat: de drang tot je verslaving zal NOOIT helemaal verdwijnen. Een ex-roker zal 10 jaar nadat hij is gestopt heel zelden meer cravings krijgen naar z´n drug, maar als z´n vrouw hem verlaat, hij wordt ontslagen en hij krijgt van een vriend een peuk aangeboden, reken maar dat hij dan in de verleiding komt. Wel wordt het steeds makkelijker clean te blijven na het eerste jaar.

– Je gedrag is altijd datgene wat telt. Je kan 1000 goede redenen in je hoofd hebben waarom je nu even behoefte hebt aan schermstaren, maar uit je gedrag spreekt een simpele conclusie: je bent nog steeds een verslaafde.

Ik zit nu op 6 dagen zonder schermstaren. Ik denk dat 14 – 30 dagen het langst is geweest dat ik zonder een urenlange schermsessie ben gegaan. We zullen het zien.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.