Bestaat introversie?

Ali, een vriend van mij, is een dating coach. Ali begrijpt sociale interacties bijzonder goed en daarom was ik benieuwd naar zijn mening over introverten (zie Introversie, Extraversie & game). Hij heeft hierop gereageerd en heeft het zelfs voor me opgenomen, zodat we nu zijn take kunnen terugkijken – kijk dit eerst voordat je verder leest.

Ik vind Ali een onbetwiste baas – check bijvoorbeeld De harde waarheid waarom je waarschijnlijk nooit goed zal worden. Maar in dit filmpje slaat hij de plank mis. Sterker nog, hij maakt de klassieke fouten die niet-introverten maken als ze het over dit onderwerp hebben en daarom is het alleen maar nog interessanter om in te gaan op wat hij zegt.

Ali maakt 2 belangrijke punten:

1. Hoe sociaal je je voelt is relatief volgens het principe van relatieve deprivatie
2. Mensen labelen zichzelf als introvert als excuus om niet sociaal te hoeven zijn; “victim mentality”

Laten we op zijn punten ingaan.

1. Relatieve deprivatie
Het argument hier is dat hoe ‘introvert’ je je voelt afhankelijk is van de groep mensen waar je mee omgaat. Ben je met losers dan voel je je relatief een pimp. Ben je met ubersociale pimps dan voel je je daarentegen een stuk minder cool. Dit klopt helemaal. Maar het heeft niks met introversie te maken.

Waar Ali hier op duidt is je relatieve ‘coolheid’ en diens tegenhanger ‘verlegenheid’, of hoe je zo ook noemt. Het is een klassieke fout om introversie te verwarren met verlegenheid. De 2 correleren, maar ze zijn niet hetzelfde! Voor de essentie moeten we terugkeren naar de definitie van introversie:

Introversie = de groepsinteractie zuigt je sociale energie leeg
Extraversie = de groepsinteractie voedt je sociale energie

Een voorbeeld. Ik heb een oude vriendengroep. Goede gasten. Geen van hen zijn zo hard bezig met game & zelf-ontwikkeling als ik. Ze drinken liever een biertje met vrienden of kijken een film. Toch zijn een aantal van die vrienden een stuk socialer dan ik: ze praten makkelijker met vreemden en maken meer lol in de groep. Waarom? Omdat zij daar oprecht van genieten. Zij krijgen hun energie van de groep. Vroeger probeerde ik dat krampachtig na te bootsen (met een beetje succes), nu interesseert het me een stuk minder. Maar ik loop vooruit op de zaken. Eerst punt 2.

2. Introversie als excuus
Ali’s 2e punt is een wijdverspreid argument: dat mensen zichzelf als ‘introvert’ labelen als excuus om niet te hoeven veranderen. ‘Nee man ik druk mezelf niet uit tegenover meisjes, ik ben introvert!’ Een recept om de rest van je leven lui, stil en maagd te blijven. Nu heeft hij gelijk in de zin het absoluut voorkomt; zo noemt hij z’n vroegere zelf als voorbeeld. Maar daar zit ’em de kneep: ik denk dat Ali zijn eigen ervaring generaliseert naar iedereens ervaring.

Ik heb mijzelf tot een jaar geleden nooit als introvert gezien. Sterker nog, ik heb het altijd keihard ontkend. In groepen probeerde ik jarenlang luidruchtig te zijn door de socialere mensen te imiteren. Dit ging soms even goed, maar altijd kwam een crash waarop ik ‘leeg’ raakte. En des te leger ik me voelde, des te actiever de ‘echte’ sociale mensen werden! Ik snapte dit niet en vond dit frustrerend. Pas toen ik van mezelf ging accepteren dat mijn sociale batterij langzaam leegraakt begon ik me beter op m’n gemak te voelen in groepen mensen.

Introversie is niet hetzelfde als het hebben van filters. Ik kan ongefilterd introvert zijn. Ben ik al wel eens op een langdurig feestje geweest: “pf, mijn sociale batterij is leeg. Ik heb geen zin meer om te praten. Ik wil liever gaan lezen. Oorlog en vrede is goed. Tolstoy is een baas. Hm wat? Ja sorry ik luister niet meer naar je, ik heb echt gewoon geen energie mee over om aan de sociale interactie te besteden. Teveel prikkels man, teveel prikkels.”

Tegenwoordig neem ik op zulke momenten gewoon even 10 minuten pauze – ik trek mezelf terug om even op adem te komen. Ik kan het elke introvert aanraden.

Het Nature/Nurture debat
Waar dit allemaal natuurlijk op neerkomt is het nature/nurture debat. Is introversie genetisch bepaald of door je sociale acties? Ik denk een mix (50/50). Ja, je wordt socialer naarmate je meer met mensen omgaat. Maar ik heb inmiddels de hoop opgegeven om energie te krijgen van een groep. Ik hoef maar 5 minuten met een extraverte vriend in een kroeg te zitten om duidelijk te zien dat we heel anders gewired zijn.

Tenslotte. Betekent mijn introverte natuur dat ik nooit zo’n pimp kan worden als mijn extravertere vrienden? Natuurlijk niet. Ik moet het alleen congruent met mijn introversie aanpakken. Neem bijvoorbeeld Mike Cernovich van Danger & Play. Een absolute baas die ongelooflijk veel succes heeft behaald op alle vlakken in z’n leven. Maar hij identificeert zichzelf wel als introvert en heeft daarmee leren omgaan. Ander voorbeeld: Nick krauser van krauserpua. De man heeft snoeiharde game. Maar ook hij identificeert zichzelf als INTJ – a.k.a. introvert. Het is geen hopeloos verhaal. Maar voordat we kunnen veranderen moeten we onszelf wel accepteren zoals we zijn.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.