De Verkoper & de Waarheidsspreker

truth_v__lies

Ik zou met deze blog nooit geld kunnen verdienen. Wat ik schrijf staat simpelweg buiten de belevingswereld van de meeste mensen; het breekt letterlijk hun realiteit. Mensen vinden het niet leuk als dat hun overkomt. Ineens staat alles waar ze zo zeker van waren op z’n kop. Vrouwen zijn fundamenteel anders dan vrouwen? Vrouwen willen volgen, mannen leiden? Democratie is een leugen? De meeste mensen zijn schapen?

We willen onze realiteit intact houden. Vandaar dat een goede verkoper er daarom voor zorgt dat zijn verhaal ALTIJD AANSLUIT op de realiteit van z’n klanten. Hij werkt Binnen de realiteit van zijn doelgroep, praat op zo’n manier dat je denkt: “hm, ja, daar heeft hij wel een punt.”

Het moge duidelijk zijn: ik ben hier nogal slecht in. Ik houd de waarheid boven alles, dus ik heb schijt als ik per ongeluk je emoties kwets. Ik ben een bulldozer die binnen komt stormen en al je oude geloven genadeloos plat probeert te walsen. Ik trigger al je emotionele verdedigingsmechanismes. Hiervoor mijn excuses. Ik zal beter mijn best doen om in de toekomst mijn blogposts vriendelijker te verpakken alvorens ik mijn Hete Kool Des Waarheid in je mond prop.

Nu is er wel 1 probleem. Er is een verschil tussen de goede verkoper en de waarheidsspreker. De verkoper richt zich altijd op zijn publiek. Hij past zijn pitch zodanig aan dat hij het grootste publiek mogelijk overtuigd. Vindt zijn publiek iets niks? Dan past de verkoper zijn boodschap aan totdat ze het wel weer wat vinden. En daarom verdient de verkoper geld. De waarheidsspreker is meer op zichzelf gericht. Hij wil zichzelf zo zuiver mogelijk uitdrukken – wat is de Waarheid en hoe verpakt hij deze?

De verkoper is gevoelig voor de wensen van zijn klant; zijn verhaal vloeit hieruit voort.
De waarheidsspreker is gevoelig voor de wensen van zijn hart; zijn verhaal vloeit hieruit voort.

Het nadeel van de verkoper is dat hij in het extreme geval een praatjesmaker (sofist) is die iedereen vertelt wat ze willen horen. Hij breekt niemands realiteit met moeilijke gedachten. Hij voedt ego & fantasie. Het voordeel van de verkoper is dat hij zijn product monetariseert. Zijn einddoel is er tenslotte op gericht om mensen te overtuigen zijn diensten/producten te kopen; een succesvolle verkoper zal nooit in geldnood zitten. Money makes the world go round.

De waarheidsspreker is iemand die tegen de illusies van de middelstroom-massa ingaat. Hele kleine kans dat diezelfde massa dat gaat waarderen. Niemand zit te wachten op harde waarheid en daardoor verliest de waarheidsspreker zowel potentieel publiek als potentiële inkomsten. Wel is het weer zo dat de artiest zijn eigen zuiverheid in eer kan houden. Hij is oprecht, hij spreekt uit het hart. De verkoper daarentegen heeft ‘skin in the game’; hij heeft iets te winnen bij jou (geld) en dat maakt hem nooit helemaal objectief.

Goed, dit zijn de extremen. Edward Snowden aan één kant, Jordan Belfort aan de andere. Wat is wijsheid?

1 thought on “De Verkoper & de Waarheidsspreker

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.