Alles is een kopie van een kopie van een kopie van een kopie

Ditto
“You are the average of the five people you spend the most time with.”
– Jim Rohn

Ik neem Jim’s quote nog een stap verder: jij bent het gemiddelde van je GEHELE omgeving. Je denkt misschien dat je uniek bent, maar dat is (meestal) een illusie. In feite ben je de totaalsom van alle invloeden uit je omgeving – je vader, je moeder, je broer(s), je zus(sen), je vrienden, je opleiding, je collega’s, je boeken, je tv-shows, je series, je helden… Al deze zaken hebben een invloed op je en wel zo dat je deze zaken kopieert in je gedrag. We zijn als de pokémon Ditto, alleen gaat het proces van transformeren bij ons veel langzamer en onbewuster.

We kopiëren de meningen van anderen. We kopiëren de taal van anderen. We kopiëren de game van anderen. De ideeën van anderen. De sport-technieken van anderen. De humor van anderen. De acties van anderen. De ideologieën van anderen. De geloofsovertuigingen van anderen. De gewoontes van anderen. We zijn een kopie van een kopie van een kopie.

Dat is niet per sé een slecht iets – het is gewoon zo. Wij mensen leren sociaal door anderen om ons heen te kopieren. Zo zijn onze hersenen geprogrammeerd als de slimme aapjes die we zijn. Met diezelfde programmering is ook ware inspiratie mogelijk, maar deze is zeldzaam en onmogelijk zonder andermans inspiratie.

Echte creativiteit is iets dat écht uit onszelf komt – dat is ware inspiratie. Deze post bijvoorbeeld is ware inspiratie. Ik ben zélf op het idee gekomen dat we kopieën van elkaar zijn, ingegeven door mijn eerdere post over misantropie. Maar de misantropie-post is dan weer niet creatief – het is een kopie van Mike’s post over normal people. Op dezelfde manier schat ik dat 80% van m’n posts tot nu toe gebaseerd zijn op andermans gedachten. Ik verwerk deze gedachten in m’n hoofd en poep ze uit op m’n eigen manier.

We maken allemaal kopietjes van elkaar en verfraaien soms die kopie een beetje. Meestal moeten we genoegen nemen met een verzameling van kopieën, maar soms rolt er iets unieks uit. Dat is het enige realistische ideaal waar je op kan mikken.

1 thought on “Alles is een kopie van een kopie van een kopie van een kopie

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.