Introversie, Extraversie & Game

reading-a-book-001

Het voelde goed om over misantropie te schrijven. Het is waar wat ze zeggen: gevoelens van je af schrijven werkt therapeutisch. Dus bij deze nog zo’n gevoel: mijn introversie.

Al van jongs af aan heb ik het altijd prima op mezelf kunnen vinden. Ik kom uit een grote familie en ben altijd wel de meest introverte van het stel geweest. Ik heb altijd van individualistische activiteiten gehouden. De ruimte waarin ik woon vind ik belangrijk: het is een plek waar ik tot rust kan komen. En tenslotte wat voor mij de belangrijkste trek van een introvert is: in een groep wordt m’n sociale energie leeggezogen.

Goed, laten we een stap terugnemen en kijken naar wat introversie is.

Introversie is één van de grote 5 karaktereigenschappen op de veelgebruikte OCEAN-lijst:
– Openness to experience (vs. closeness)
– Conscientiousness (vs. chaotic)
– Extroversion (vs introversion)
– Agreeableness (vs. stubborness)
– Neuroticism (vs emotionally stable)

Bij elke van de eigenschappen zit je ergens tussen de twee extremen, hier dus tussen extreme introversie & extreme extraversie. De meeste mensen zitten in het midden maar neigen naar extraversie; als ik de statistieken mag geloven identificeert 3 op de 4 personen als extravert. Extraverten krijgen energie van gezelschap. Introverten kunnen zich vaak sociaal soepel, zelfs oprecht uitbundig gedragen maar het kost hen meer moeite en energie (niet te verwarren met verlegenheid!).

De simpelste manier om te kijken wat je bent is jezelf deze vraag stellen: geven sociale groepen je energie of zuigen ze het weg? Extreme extraverten kunnen niet te lang alleen zijn; ze hebben de energie van de groep nodig. Voor extreme introverten is het tegenovergestelde waar; ze kunnen niet te lang in een groep zijn en hebben tijd voor zichzelf nodig om op te laden.

Ik identificeer me sterk met die laatste groep. Ik heb een sociale batterij en als ik te lang rond anderen ben wordt die batterij leeggezogen. Dan moet ik even op mezelf zijn en opladen met solitaire activiteiten -sporten, lezen, schrijven- zoals een smartphone oplaadt.

Ik zal ongetwijfeld nog terugkomen op introversie, maar voor nu nog 2 belangrijke pointers.

Game & Introversie
Moeilijk maar niet onmogelijk te verenigen. Het simpelste advies: wordt meer extravert. Dit is wat ik de afgelopen jaren heb gedaan – trek gewoon vaker je bek open, stop met alles filteren in je hoofd. Maar hoewel dat helpt is het niet het einde van het verhaal. Ik geloof dat een introvert extraverter kan worden, maar ik denk niet dat je je fundamentele psychologische opmaak kan omgooien. Ik denk niet dat ik ooit energie ga krijgen van interactie met een groep mensen.

Er zijn absoluut manieren waarop je je introversie in je voordeel kan gebruiken voor game. Hier komt vast nog wel een post over.

Introverten & Extraverten
Extraverten (de meerderheid van de mensen) begrijpen introverten niet. Verwacht geen meelijden van ze. Ik herhaal dat nog een keer: verwacht als introvert geen meelijden van extraverten! Dat is niks kwaadaardigs, maar mensen snappen het gewoon niet. “Waarom kom je niet gezellig bij de groep? Waarom blijf je altijd zo kalm? Waarom zeg je zo weinig? Waarom laat je het achterste van je tong niet zien?” Je loopt het risico als afstandelijk, koud en arrogant over te komen. Zolang jij je bek niet opentrekt kan je niet verwachten dat anderen zich in je introversie kunnen inleven.

1 thought on “Introversie, Extraversie & Game

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.