De Tovenaar van Oz

wiz illusie

Nu ik een bescheiden aantal blogposts op m’n naam heb staan beginnen wat meer discussies los te komen met mensen in m’n echte leven – familie, vrienden. Dat is fijn en bovendien interessant.

Één ding blijft me opvallen en het is iets wat ik in deze post wil adresseren. Sommige mensen zijn afkeurend over de inhoud van deze blog; het gaat dan niet over een specifiek iets, maar meer de algemene context waarin ik schrijf. Het algemene argument gaat: ik ben teveel bezig met macht, op het randje van geobsedeerd. Ik houd me bezig met status, met geld, met materiële markers van ‘succes’ die niks met echt Geluk te maken hebben. Ik en per extensie mijn blog zijn in die zin oppervlakkig.

Het grappige hiervan is dat wanneer ik INHOUDELIJK met diezelfde mensen praat over relevante onderwerpen ze het vaak met me eens blijken te zijn (vooral de natuurlijke alfas). Maar hoezeer we op één lijn zitten over bepaalde specifieke onderwerpen -neem de verschillen tussen mannen/vrouwen, leiden/volgen of over macht & recht– het blijft ‘niet goed voelen.’ Wat is toch dat gevoel van ‘het voelt niet goed om het over macht te hebben?’

In “the Wizard of Oz” moet Dorothy op reis om hulp te vragen aan de grote tovenaar van Oz – hij is de enige met de Macht om haar naar huis te laten keren. Eenmaal bij hem aangekomen blijkt de ‘machtige tovenaar’ echter een klein oud mannetje achter een gordijn te zijn. Via hendels en illusies doet hij mensen denken dat hij een baas is.

Mensen vinden het niet leuk om het mannetje achter de gordijnen te zien. Het disillusioneert ze. Dát is het ongemakkelijke gevoel dat mensen krijgen als ik met ze praat. Ze vinden het niet leuk dat ik de fluwelen gordijnen wegtrek om de mechanische realiteit erachter te ontbloten. Plus sommigen springen naar de conclusie dat ik dat mannetje wil zijn en missen daarmee het punt dat ik maak.

Mijn punt is niet om dat mannetje te zijn. Mijn punt is dat er een gordijn zit tussen illusie en realiteit dat ik wil wegtrekken. Ik wil zien welke sociaal-psychologisch-biologische dynamieken er echt spelen. Wat je verder met die informatie wil is aan jou – misschien wil je wel dat mannetje zijn, ik wens je alle geluk toe. Maar misschien kan het je daadwerkelijk helpen in je leven.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.