Een man = Persoonlijke Actie – Verslavingen

0329-sexed-addict

Geen man is perfect. Een vriend van mij zou zeggen dat we automatons zijn, machines die het programma van onze neuronen volgen. Neuronen injecteren ons met boodschappen via neurotransmitters als dopamine / serotonine: porno voelt goed, drugs zijn lekker, energie besparen is rustgevend, tv kijkt ontspannend, internetsurfen heerlijk… Het is allemaal het werk van de automatische piloot in onze hersenen; we kunnen uren kwijtraken aan nutteloze shit. Waarom? Vanwege het programma waar onze hersenen op draaien.

Dat programma is ingesteld op 2 dingen:

1) Een comfort zone creeëren

2) Energiebesparen

Gooi een man in een onbekende omgeving en hij zal werken als een paard. Gooi een man terug in z’n oude vertrouwde omgeving en hij zal terugvallen in z’n oude vertrouwde gewoontes. We zijn gebouwd voor een spaarzame omgeving waarin elke calorie bespaard moet worden; niet eentje waarin we ongelimiteerd toegang hebben tot Albert Heijns & Aldi’s. In die zin kan je de apaten van de samenleving niks kwalijk nemen: ze overleven toch? Het is menselijke natuur om de beloningssystemen van onze hersenen te volgen.

Maar goed. We hebben wel een vrije wil. We kunnen onze impulsen overstijgen. Higher consciousness vs lower consciousness. Elke keer dat je je wegrukt van een scherm om iets zinvols te gaan doen hertrain je je hersenen. Je onderneemt ‘persoonlijke actie’ in de woorden van Tony Robbins. Onderneem vaak genoeg persoonlijke actie en je ontwikkelt vanzelf goede gewoontes. Interessant is dat je hier op de lange termijn alleen maar meer energie van krijgt. Vice versa: wees vaak genoeg slaaf aan je goedkopere impulsen en wees niet verbaasd als je op een dag wakker wordt als oude man met spijt.

Je hebt dus elke dag de keuze. Of je blijft het energie-besparende programma volgen van je hersenen en ervaart het meest actieve deel van je dag als je de deur open doet voor de pizzabezorger van thuisbezorgd.nl. Of je aspireert naar iets hogers.

Fuck je comfort zone. Fuck energie besparen. Maak het jezelf ongemakkelijk. Geef jezelf geen optie.

3 thoughts on “Een man = Persoonlijke Actie – Verslavingen

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.