Taal stuurt gedrag aan

Afbeelding

Waar is taal voor? Wat is het nut van woorden?

Taal is communicatie. In z’n grofste vorm is taal een wijze om lidmaatschap van je stam naar anderen te signaleren – Als je Nederlands spreekt kom je uit Nederland en zo niet dan is het wel uit je accent af te leiden. Taal als stam-identificatie werkt op meerdere niveaus; met je vriendengroep heb je bepaalde uitspraken en woorden die alleen jullie begrijpen. Eveneens hebben dorpen en provincies over de hele wereld hebben hun eigen dialect, soms zelfs zodanig uniek dat ze het als een aparte taal gaan beschouwen (zie de Friezen).

Taal is vanuit dit perspectief een concreet evolutionair gereedschap – wie hoort bij de in-groep, wie bij de uit-groep? Als dat eenmaal besloten is komen we aan bij het praktische nut van woorden: het overdragen van informatie. We dragen informatie over om onze doelen te bereiken: een huis bouwen, op een dier jagen, een instrument leren spelen, een vrouw verleiden, een alliantie opbouwen, nieuwe ideeën opdoen… Zonder het bereiken van deze doelen is de overdracht van informatie een mislukking geweest. Had je net zo goed je mond kunnen houden.

 

Woorden zijn bedoeld om gedrag te sturen

Woorden zonder gedrag:

– Denk aan een verkoper die pitch na pitch houdt zonder één product te verkopen.

– Denk aan de profeet die op de markt een speech houdt over het einde van de wereld zonder serieus genomen te worden.

– Denk aan de straatzanger die genegeerd wordt door alle voorbijgangers.

Woorden met gedrag:

– Denk aan de verkoper die een tv aan een blinde man kan verkopen

– Denk aan de profeet die een religie start met miljarden volgelingen

– Denk aan de straatzanger die op Lowlands eindigt

 

We maken vaak de fout om te denken dat woorden een alternatief zijn voor gedrag. “Oh, dat praten we wel even uit.” “Een goede relatie is communicatie.” Of de allerergste zonde: “Nee echt ik beloof beterschap.”

We hebben de neiging taal op te hemelen naar een heilig instrument, iets wat ons scheidt van alle ‘lagere wezens’ op aarde. Maar taal is bedoeld om gedrag aan te passen en staat zodoende op precies hetzelfde niveau als de brul van de tijger of de zang van de nachtegaal. Ja, mensen hebben een veel complexer systeem van taal ontwikkeld (filosofie / academie / literatuur / poëzie), maar de basis is hetzelfde. Of, met de woorden van Theo Maassen: “Ik weet niet wat de zin van het leven is, maar het is zeker niet de bedoeling daar de hele dag over na te denken.”

 

Back to Alfa

Om dit terug te relateren aan Alfa: de les hier is om je verbale diarree binnen te houden. Nogmaals, het doel van taal is om gedrag aan te passen (van jezelf of van anderen). Taal op zichzelf is dus geen doel; het echte doel is zuivere communicatie die leidt tot zo effectief mogelijke gedragsverandering. Al het andere is mentale masturbatie.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.