Volgen & Leiden: How-To

 

Afbeelding

Volgen

Een heleboel pimps in spe willen leiden. “Leiden = sterk, volgen = zwak,” zo gaat vaak de redenering. Ik kan het weten: als er iemand een probleem had (heeft) met authoriteit dan was ik het. Maar je kan niet je hele leven alleen maar leiden – je hebt anderen nodig. Je bent geen eiland. Je volgt anderen voor eindeloos veel redenen; als kind volg je je ouders omdat die je (hopelijk) beschermen en opvoeden. Als tiener volg je je coole leraren omdat je coole dingen van ze leert. Als volwassene volg je je werkgevers omdat je dankzij hen je huur kan betalen. Iedereen is ergens beter in dan jij; je kan van iedereen iets leren. 

Het oh zo nuttige instinct om te volgen zie je overal terug in de mens, in mildere of extremere vormen: denk Sado-Masochisme, denk aan cults zoals die van Charles Manson, of de ultieme vorm: hypnose, de ultieme vorm van submissie.

Nou zeg ik niet meteen dat je je moet laten hypnotiseren om te leren volgen. Maar iemand doelbewust volgen is geen teken van zwakte – het is juist een teken van sterkte. Leer volgen.

 

Leiden

Ok, je durft mensen te volgen. Durf je ze ook te leiden? Ben je klaar om het risico te nemen? Ja? Mooi. 4 vuistregels voor je.

Vuistregel 1: Als je een meisje wilt verleiden dan leid je haar. In de kunst van verleiding is de ver-leider de leider. Het zit letterlijk in het woord! Als je ergens wilt leren leiden, doe het dan in je interacties met vrouwen

Vuistregel 2: Accepteer het leiderschap van de meest gekwalificeerde persoon. Leiden is contextueel: in een vliegtuigcrew is de piloot de meest gekwalificeerde persoon, dus de leider. In een collegezaal is dat de professor. In een voetbalteam de beste aanvoerder. Is iemand anders gekwalificeerder dan jij? Prima, accepteer dat en volg. Ben jij de meest gekwalificeerde? Prima, accepteer dat en leid.

Vuistregel 3: De volg / leid dynamiek doe je onbewust al je hele leven. Ontspan. Ga niet krampachtig de baas proberen uit te hangen. Relax, dit alles heeft een hele natuurlijke flow. Wordt niet zo’n machts-geobsedeerde outcast.

Vuistregel 4: Leer van leiders waar je tegenop kijkt. We leren het beste sociaal, door goede kwaliteiten van anderen te kopieren. Zoek rolmodellen, leer van ze. Wat doen zij waardoor je tegen ze op kijkt? 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.