De Schaapskudde

Afbeelding

 

Ver hier vandaan in een weggestopte vallei tussen 3 bergen leefde een kudde wilde schapen. Dankzij milde winters en zonnige zomers was de vallei gevuld met sappig gras, klaver en een rivier die de schapen van koud bergwater voorzag. Elke dag graasten de schapen gedwee in de weide en konden ze niet zeggen dat ze iets tekort kwamen. Toch waren weinig schapen gelukkig.

Er miste iets. 1 jong schaap, een rebels schaap, bedacht dat alle schapen op elkaar lijken – allemaal hadden ze witte vachten, allemaal hadden ze die karakteristieke manier van hersenloos kauwen op plukken gras… Iedereen was hetzelfde! Geen wonder dat ze ongelukkig waren! Het jonge schaap besloot de vallei te verkennen en ontdekte een verlaten steenkoolmijn. Hij wreef z’n huid in met alle kool totdat z’n huid pikzwart was.

Terug in de kudde vielen hoongelach en spot hem deel. De meeste schapen moesten niks van zijn vreemde kleur hebben en sloten hem buiten.Toch waren er een paar schapen die de actie van het zwarte schaap gaaf vonden. Ook zij wreven zich zwart.

Even was de groep zwarte schapen gelukkig. Ze voelden zich anders dan de saaie rest van de schapen. Toch knaagte er onderhuids iets. Het jonge schaap keek op een dag om zich heen en zag precies de zelfde afwezige graskauw-blik bij de zwarte schapen als bij de witte schapen. Er is niks veranderd, dacht hij bij zichzelf.

Toen had het schaap een ingeving. Hij begon zichzelf te inspecteren. En warempel, hij zag iets uit zijn vacht steken. Hij begon er met zijn hoeven aan te pulken.

In de schaapskudde ontstonden inmiddels steeds meer verschillende kleuren. 1 groep schapen wreef zich in met het groene sap van fijngestampt gras; dat was tenslotte de kleur van de wereld onder hen. Een andere groep gebruikte het zanderige rood van een natuursteengroeve. Weer een andere groep gebruikt blauwe besjes om zich de kleur van de wereld boven hen aan te meten. 1 zonderling schaap pist zichzelf geel.

Ineens zag het jonge schaap wat het uitsteeksel in zijn vacht was. Een ritssluiting. Hij trekt de rits voorzichtig naar beneden.

De bont gekleurde kudde kijkt kauwend om als ze het ritsende geluid horen. Op de plek waar het jonge schaap stond zien ze een zwarte vacht op de grond liggen. Erboven op staat een herdershond.

3 thoughts on “De Schaapskudde

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.